Egyesület   |   Borvidék   |   Borok   |   Borászok   |   Tradíciók   |   Galéria

Tokaji fajtaborok

Tokaji borkülönlegességek

Tokaji fajtaborok

Furmint: A borvidék legjelentõsebb szõlõfajtájából készülõ bor, mely önmagában is nagyon szép, élvezhetõ bort ad. Férfias bor, mely némelykor kemény savakkal rendelkezõ fiatalon üdeséget, de érlelve nagytestû különlegességeket mutat ízben és illatban is. Sokarcúsága miatt szinte minden ételhez ajánlható, de férfias karaktere a vöröshúsokhoz teszi közelebb.

Hárslevelû: A stabilitása és jó aszúsodási kézsége miatt kedvelt fajta. Borában a hársvirág illata érzõdhet érleltebb formában az almára emlékeztetõ ízek tûnek elõ. Jellemzõjük, hogy selymesebbek a Furmintnál és savai még finommá válnak érlelés alatt. Meleg elõételekhez esetleg levesekhez ajánlható fogyasztásuk.

Sárga muskotály: Az egészen jellegzetes muskotály illata és íze miatt kedvelt borfajta. Nagyon szép élénk savai és esetleges maradék cukor tartalma igazán értékes önálló borrá alakítja. Kifejezetten fiatal korában érdemes önállóan vagy fehérhúsok kíséretében fogyasztani